Hey you! Came here!!

Tergoda kah anda dengan Blog ini ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, August 7, 2011

Tragedi Ramadhan - minggu Pertama

Assalamualaikum cik kiah mak timah pak abu dan kawan2nye semua! Da terawikh ? Tertido ? aaaahhh..Alasan je tu! haha.. Rajin pulak kome nak update blog ni ye...Amacam picture kat atas ni ? rase2 ade kaitan rase2 ade kaitan tak ? Abaikan okeh! xde la..di kale tunggu2 nak sahur sebab tak boley tdo ni aku saje je ngadap2 blog aku yang boley dikategorikan sebagai hampir expired..nk cite cikit kejadian2 yg berlaku di sepanjang minggu pertame aku berpuase..Untuk di ringkaskan ( sebab aku tak reti nak cite panjang2 mcm A samad said ) kronologinye adelah seperti berikut...

Part 1 - Hari Pertama Puasa
 Sahur aku kat Airport Colombo. Aku nak lik Msia time tu dan 1 masalahnye flight ke Msia cume ade 1 kol 8.15AM. Cab dari hotel memang susah gile nak dapat so aku terpakse book kreta sewa dengan kadar 6000 LKR = 120 MYR lebey kurang..Pheeeeuuuwww....cobaaaaaan...Alhamdulillah hajat aku nak buke puase dgn family tercapai...Suka mak u ooolllss...hahaha

Part 2 - Mencari Murtabak : Aku tak tau la kenape taste tekak aku ni len macam sikit. Asal Buke je mesti kena ade murtabak..Mase 1st day aku cume dapat makan saki baki murtabak yg tak berape nk sedap tu je sebab adek bongsu aku kebas semua...Jadi la dapat telan 2 keping kn..Alhamdulillah..Susah nak cari murtabak sedap..Majoriti org sekarang ni jual murtabak bawang je..Ape da isi bubuh bawang banyak2..sape nk makan..Tapi kat sunway aku ade jumpe 1 port baek. Tapi....kalau nak beli kat port murtabak tu...camni la jadi nyeee....
Aku namekan gerai ni "MURTABAK Q" sebab kalau nak beli je msti kena Q panjang2...
Cobaan....Takpe2...Setakat ni Alhamdulillah aku masih lagi boley dapat 4keping setiap hari..hahaha..

Part 3 - Arahan Rasmi & PEsanan Penaja 
Mak Kirim Surat Rasmi versi SMS. Pagi2 phone aku berdering2 tapi aku tak angkat sebab aku ngah best mimpi ape tah aku pon tak ingat..Bile bangun tengok phone je....

Korang tengok sikit SMS style yg mak aku send kt aku nih..
Siap ade remark "Ibu Mithali" tuuuuuuuu....

Aduinyepuuuun...Ni la akibat kalau mak call tapi tak pickup sebab tengah best tido.
Dah macam surat yg ade header " URUSAN SERI PADUKA BAGINDE" daaaaa..jadi aku pun pulang lah ke kampung bersame adek aku.. Sebelum balik mcm biase la singgah bazar..cari ape ? cari murtabaak...cari ape ? cari murtabaaaaak....hahaha..

Part 4 : Bumble-B
Sampai uma je tadi bukak bonet bawak masuk barang2 semua..dan aku terlihat replika Bumble-B yg aku beli..Boley plak aku lupe kn ? Tengok! Aku lupe lagi..heee....jadi selepas selamat berbuke, aku pon menggodek la replika tersebut...1 rumah dok perhatikan aku then ade suare2 sumbang yang berbunyi seperti berikut -

Yuyun : Mak..tengok angah tu..buang tebiat ape ke...mak ade tempeleng dye ke mase dye sampai tadi ? 
Mak : bile mase plak mak tempeleng dye? kalau mak tempeleng dye pon selalunye tak mereng macam tu..
Ejal : Bahana makan murtabak la tu mak..mereng terus mcm mr bean..

Dan mereka pun ketawe terbahak2..pergh..aku dengan sentapnye terus bangun sengetkan kepale sambil berjalan mendekati mereka2 yg suke nak tengok aku senget betol2 kot sambil bersuare..

Aku : Autobot bertukar!!! ( sambil pegang Bumble-B dengan kepale senget jalan terhincut2 )
Mak : ko kenape ngah ( sambil bangun amek hanger ) jangan nak mengade ye kang tempeleng kang..Badan besar gajah masih nak main otobot2. pegi bagi kamil tu dari tadi tengoook je ko main! hah korang berdua ni tak reti nak terawikh ?!
(sambil menunjuk2 kn hanger tersebut ke arah aku dan adek aku Ejal )
Ejal : Autobots terawikh!!!
( Sambil bangun buat gerakan2 mcm robot terus berjalan mcm org cacat depan mak ) 
Mak : Ko nak maen2 dengan mak ko ye!! ( sambil menarik telinge ejal )
Ejal : Ampun mak ampuuuuuuuun.. ( sambil buat muke insaf sikit konon2nye la kaaan.. )
Aku : Autobots ampun! ( Sambil berlari keluar sebelom aku pon kena tarik telinge gak )


hahaha...Sori la ye family aku memang ganaz..Adek beradek aku pulak sume sengal..aku je yg sopan ckit..okay la geng sebelom aku nak mengundurkan diri aku nak persembahkan Bumble-B yang aku dok godek2 tadi..






..Adiositoz..

2 comments:

TcRaiN said...

Aku kah yg first komen kat sini...? Bangganya...!

zsmy said...

hahaha..style gilerr msg mak lu...