Hey you! Came here!!

Tergoda kah anda dengan Blog ini ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, November 13, 2010

Tips-Tips Untuk Naik Gaji & Naik Pangkat (Epxress)

Isnin, Selasa, Rabu Khamis, Jumaat, daaaan...Sabtu & Ahad yang ditunggu2(Cuti maaaaa...)
Tapi bile Isnin datang balik, benci betol laaaaa..!!! heeeeeeeeiiiii....Keje teruk, mintak naek gaji haram 1 sen pon tak dapat..!!Naek pangkat ? lagi la hampeh!!

Salam semua..hahaha...bagi yang dah bekerjaya mesti selalu menghadapi situasi sedemikian rupe..Korang mesti tension gile kan ? Lagi2 bile office or bangunan tempat korang keje tu ngah wat renovation ( contoh tengah wat dinding baru  or etc lah! malas wa nak merepek panjang2!) Bile renovation in progress ni korang mesti takut nak mintak naek gaji/naek pangkat kan sebab duit company dah banyak kluar untuk renovation tuh! Ini adelah issue utame pekerja2 yand ade di Malaysia...Mintak naek gaji/pangkat tapi takut..Korang jangan takut..sebenarnye ni lah mase yang paling best untuk mintak naek gaji/pangkat..Wa cume nak share tips2 untuk korang naek gaji/pangkat dengan care yang paling express macam credit card American Express!!!Derr...Wa malas cite banyak untuk introduction nih...Lu bace, lu pikir la sendiri!

Tips-Tips Untuk Naik Gaji & Naik Pangkat ( Exress )

1. Kalau lu keje sebagai setiausaha ( Secetary ), korang mesti biase jadi kuli bancuh air untuk meeting big2 boss kan ?

Haaa..ni paling best..Kalau besenye korang bancuh kopi tu dengan kopi + gule, pe kate korang tukar taste ckit! Kan office korang ngah renovate..korang kenal ape itu simen ? Pe kate korang amek sikit simen tu, korang bancuh dengan kopi make jadilah kopi simen.


Assume la gule da abes..) Pastu lu serve kat lu punye bos2 tuh! KOMPEM!!! Line clear, esok korang terus naeeeeek punyaaa.......Tak caye boley try..
Note : wa tak try lagi sebab wa tak pena jadi Secatary..

2. Kalau korang ni Engineer, korang mesti selalu gi site kan..Pekate untuk 1 hari, korang tak yah gi site tapi lu pegi kat site renovation tuh..Korang kenal ape itu batu bata?
Haaaa....renovation maa..mesti ade pakai batu bata maaa...Lu amek itu batu bata ( 5 cukup takya banyak2 ), pastu bawak balik office, ajak bos korang men batu seremban.

Kalau dye taknak maen, korang baling je batu bata tu kat bos korang..KOMPEM!! Naaaaekkkk punyaaaaaaa.....
Note : Yang ni pon wa tak try lagi sebab wa cume pakguard je..Lagi 1 wa tak reti maen batu seremban..

3. Besenye office hour 9AM to 6PM kan ? Korang mesti pena terlambat gi office..Betol? Haa.....Pe kate next time kalau korang terlambat, let say lu kua dari rumah dalam pkul 9.15AM kn, korang takyah rushing sangat nak masuk office cepat2.. Capai je kain pelikat dengan T-shit pagoda, kopiah jangan lupe macam pakcik nih!

Konon2nye korang bangun lambat sebab malam semalam wat qiamullail la kan...

Pastu korang singgah mcD dulu, beli mcD breakfast set.

Pastu lu call bos lu, lu bagitau lu masuk lambat sikit, jalan jam, then lu tanye ape yang dye nak order sekali untuk breakfast. Bile sampai office, kompem la boss lu pangil masuk bilik dye kan..So time tu, lu masuk la sebagai tande respect kat bos lu..Once da masuk dalam bilik dye, lu bukak breakfast yang bos lu order tadi, lu bersila atas lantai, lu bace doa makan, lu makan depan de.. Kalau bos lu mintak, lu jangan bagi. KOMPEM!! Naeeeeeeekkk gakk......
Note : Yang ni pon wa nak bagitau awal2 wa tak pena try lagi sebab wa tak suke breakfast set McD..Tak sedap..

4. Korang sebagai pekerja contoh yang konon2nye di segani mesti selalu tunduk kepale bile selisih dengan big bos kan ? da la tak ya nak coverline sangat wa tau derr..Lu tunduk, pastu lu senyum2 tak ikhlas kan ? Haaaa....pe kate lu tukar sikit tradisi ni demi untuk menaekkan gaji serta pangkat lu serta-merta! Bile selisih degan bos lu, tak ya tunduk2 dah, senyum seikhlas mungkin..Bile da pass-by, lu pusing balik, lu tendang punggung bos lu kuat2 macam dalam picture nih!

Make sure lu pakai high-heels okay? Untuk impact yang lebih mendalam..
KOMPEM!!! Naeeeeekk jugaaaaaakkk...

5. Korang perasan tak bile masuk bilik bos korang mesti bau wangiiiiiiiiiiiiiiiii jer...Perasan kan..Biasela...pakai Ambipurr Auto-spray.. Pe kate korang tutup auto spray tu, korang pasang ubat nyamuk lak dalam bilik bos lu(Bukan electric type ea)..Pasang yang macam dalam picture nih...

Jangan kedekut sangat pasang 1 je..Pasang la lebih sikit..5 ke 6 ke...Baru la mantap...KOMPEM!!!!! Naek paling tinggi gaji lu!
Note : Yang ni wa pon tak pena try gak sebab pakguard mane ade office maa...

6. Lu smoking tak bro ? Bos lu smoking ? haaaa....Ni paling senang la nak wat.. Kalau korang ni smoking, tak kire la heavy ke regular ke ape ke as long as korang smoking kan..Biasenye korang smoking lepas makan tak pun once within 2hours. Haiihhh...Besenye nak smoking kne kua kan ? Haa....pe kate lu tukar trend lak..Lu smoking je dalam office..

Kalau dapat dalam bilik bos lu lagi best! Pastu ajak officemate korang skali join, siap wat team sembang-ngumpat sekali macam picture nih. KOMPEM gak!!!
Note : wa tak pena try yang ni gak weh!

7. Korang kalau kat office dengan kerja yang melambak2 lagi2 bile da hujung tahun macam sekarang ni kan mesti bos korang selalu masuk bilik korang, tak bagi salam,  push gile2 supaye kerja korang siap on time. Pekate, setiap kali bos korang nak masuk nak tanye pasal keje, lu wat macam ni jer..

Note : make sure hair style tu korang da buat siap2 okeh..?


8. Report?? Haa....Kepade yang selalu bekerja dengan report2 yang sentiase di mintak oleh bos2 lu, lu besenye mesti gelabah siapkan report on time kan ? Pe kate next time bile bos mintak report, bile lu dah siap print, pastu nak anta kat bos lu, lu lipat2 jadi roket macam nih..

Pastu ketuk pintu, bukak pintu bilik bos lu, lu submit dengan vare malayangkan roket2 tersebut satu persatu..

Note : wa tak pena wat gak sebab pak guard wat keje dengan cota je..takde kertas..


9. Bos korang ade kreta kan ? Haa...ni best nih wa suke bab2 kreta! Korang penah naek kreta bos lu ? Tak pena ? pe kate lu try pinjam kete bos lu ( lagi2 yang baru je beli ) konon2 lu pon minat kreta macam bos lu tu la kan..pastu nak test drive..Okeh pas dapat kunci, lu drive elok2 kreta bos lu tu, terus heading ke bengkel2 terdekat, dan suruh mekanik kat ctu kuakan engine kreta bos lu tuh.

Pastu, lu upah towing truck untuk towing kreta bos lu tu, park kat tepi highway mane2, pastu pandai2 la lu pecahkan tayar dye pulak..Saje bagi lebih dramatik sikit..

Then lu call bos lu, lu cakap kreta dye breakdown kat tempat yang lu suruh towing truck tu park kreta dye tuh, then lu pegi la mane2 lu nak pegi..
Note : wa tak pena try lagi sebab pakguard sume nek van laa...Engine van takde market value..

10. Tips yang last sekali ni korang wajib ikut lepas selesaikan kesemua 9 tips2 yang wa da mentioned kat atas nih. Macam biase la kan..Lu da usaha macam2 da..So finally, tawakal laa...

Doa banyak2 semoga korang di panjangkan umur dan murah rezeki dan berharap supaye usaha2 yang korang da wat tu dapat balasan yang setimpal..
Note : yang ni aku biase buat!!! ngehehe...


Tak salah wa nak share tips2 baek macam ni kan..Sharing is loving ma.....eh..betul ke.. ? Belasah je la labuuu.....Renung2kan dan Selamat.....errrr.....Selamat jalaaaaannn!! Hahaha....

Sekiaaaaaaaaaaaaaan......

12 comments:

maCy said...

bos pangkat2 tua agak2 dia nak ke mcD.. heee

klo macy guna ubat pengaseh je. kikh2

Ijan said...

kena pkir byk kali bru leh ikut ni. hehe

syaza kelyza said...

haha , gile banyak tips .
boleh pakai ke ni ? haha :D

meeranamera said...

hahahah.... kalau sume org wt cmnih.. pening bos nk naikkan gaji semua

Cik Shazie said...

batu seremban bukan gune 7 ketoi batu ke? hehe..

fatin hanani said...

wahh menakutkan klu ikut cara nih haha :)

misyamissyou said...

kahkahkah!! tips sangat baik kot.. konpem..gaji naik laju gile hahaha! penat la gelak.. :P

amira zakiah said...

terbaikkkk...naik gaji nanti belanja saya yea

amira zakiah said...

habis laa.bankrup bos!

chairooL ruLez said...

macy : bos tu nmpk je tua tapi jiwe remaje..mcD layan sajer...

ijan : tak ya pk bnyk kali...ikot jer okeh ? ngeeee~

syaza : boley pakai di mane saje anda bekerja syaza..7e pon boley...maximum salary for sure!

meera : klu sume rg wat cmni meaning sume org bergaji besa la later on..hahaha

shazie : tu men batu seremban..ni batu bata..5 cukuuup...

fatin : uiitt...tak ya takut2..berani kerane benar ma...takut, balik uma dok dalam kelambu..hihihi

misya : yeah!! kompem naek gajo laju2..so pe lagi..esok da boley satart da kalau tak nak kne libas laju2...hiahaha...

Darkbatman said...

giler aa tips.ahahaha..
klau praktiskannnn adoi.. takut weh..ahahhaa

♥e'in♥ said...

hahahahaha.. best tips nie.. ;p