Hey you! Came here!!

Tergoda kah anda dengan Blog ini ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, November 20, 2010

ATTENTION!!!!TRAFFIC LIGHT INFO!!!!

TITLE: ATTENTION TO ALL!! THIS IS AN ACTUAL INFORMATION ABOUT TRAFFIC LIGHT SIGN!!!!



Hilang kawalan ketika memandu adalah punca pada kemalangan yang berlaku bla bla blaaaaa...

Salam korang semua!! adeh...wa hari ni selaku penaje rasmi blog nih ingin berkongsi sedikit maklumat peting yang korang terlepas pandang..
Haaaa....Korang nampak headline kat atas nih ? Biasenye korang akan dengar kat TV3 buletin utama la kan..Punca kemalang..Agak2 korang kenapa boleh jadi camtu ?
Hilang kawalan ? Nape reason dye bukan hilang stearing ketika memandu ke...tak pun hilang cermin ketika hujan ke..kaaaaann...Nak tau nape ? Meh sini wa story mory!!

TRAFFIC LIGHT!!!

Korang tau ape itu trafic light ? kalau lu wat direct translation, dye akan bagi " Lampu lalu lintas ". ( Ni untuk spesis yang tak berape nak cerdik sangat menggunakan akal la.. )
Kalau wa tanye korang ni setiap orang, wa rase semua memang tak faham bahase isyarat yang cuba di sampaikan oleh traffic light ni.. Ni yang wa nak share dengan korang semue!!


Haaaaaa......Al kisahnye, wa tengah drive semalam kat Federal Highway nak ondaway balik uma ke Tasik Titiwangsa.. Hujan boley tahan..Wa suke jer ujan2 ni..Tapi jam yang tak ley tahan!!!
Memang tak ley bla der...huee..Pastu kaaaann..Tibe2 wa nampaaakk....
Ni ha!!!

haaaaa..Pelik ? tau mane wa nampak  ? Nak Tau ? Google images! hahahahhahahaha..

Okeh dah3 jangan merepek sangat! Wa cume nak explain pasal traffic light jer..Okay?
1st!!! Kepade korang2 yang ade lesen tuh, bace betol2 explaination tentang basic knowledge of traffic light nih!
Okay wa explain dari traffic light kale Hijau nih!!

Korang kalau nampak kale hijau ni mesti cepat2 masuk gear 1, terus tekan pedal minyak kn ?
Korang tau tak sepatutnye korang tak ley jalan pon kalau kale ijau nih ?
" Ape pasal pulaaakk..?? " Nak tau nape ? Sebab kale ijau ni khas untuk tentera2 malaysia yang naek kreta kebal kale ijau gak untuk menggunakan jalan raya.
Korang tau..?? haa....tak tau kan...So next time onwards, nampak traffic light kale ijau, beri laluan kepada pihak tentera yerrr...

2nd!!! Kale kuning!!

Yang ni besenye korang mesti tekan pedal minyak lagi laju kan? Korang tau tak yang korang pon kene berhenti serta merta tak kira di mane jua anda berade??
haaaaa....tak tau kaann..Korang kne berhenti sebab kale kuning ni kale rasmi Sultan2 dan Raja Beperlembagaan!! Paham?!!
So sile beri laluan untuk mngelakkan hukuman pancung sampai mati.

3rd!! Haaaaaa...kale Merah..

Yang ni, bile korang nampak, asal korang tau pulak nak berhenti ea ? Wa rase macam nak libas laju-lajuuuuuuuu je kat tengkuq lu bro...Korang tau tak yang kale merah ni sebenarnye adelah untuk rakyat jelate ?
So kalau nampak kale merah korang harus tekan pedal minyak dan teruskan perjalanan andaaaaa....
Paham ? Tapi memandangkan korang sume dah di rosakkan oleh pegawai JPJ time korang amek lesen dulu, bile nampak kale merah, korang pon stop. Cume ade beberape orang yang bijak sikit je yang langgar traffic light kale merah ni..Ceh!!

4th!!!Korang pena nampak sign nih ??

Haaaaa....Ni...kalau lu nampak dye blink kale ijau , meaning ade askar sedang berjuang derr.....So tak ley jalan straight...Lu kena U-turn balik..
Kalau blink kale merah, tu bermakne, ade pengebom berani mati..Drive la se- laju yang boleh untuk menyelamatkan diri okeh ?

5th!! Kalau korang nampak traffic light yang camni...


Korang tak yah la gatal2 nak lalu gak kaaaann...Lu da nampak traffic light tu mcm nak jatuh je lagi lu nak lau asal....kalau jatuh ats kreta ku camne ? dah traffic jam..
hadeyyy..

So kesimpulannye effective today onwards, please la follow the actual instruction ea..kalau lu masih tak paham2 lagi??


llluuu pikiiiiiir la sendiri!!
Assalamualaikum....!!!


Note : Sharing is caring maaaaa...hahaha...

8 comments:

RedBoys said...

haha.. lawak2..
wa tak tahu plak..
adei..

Amoi MiyaSya said...

btw , susah nk bace cz u nyer background

fatin hanani said...

haha ni nak bg pngajaran ka???
nak bg undg2 baru nih?? hehe :D

sizuka[Izzati] said...

hahaha.kalau ikut pelajaran ni habislah makin mningkat kes eksiden dkt Msia:P

y@n@ M!B said...

huhu marahnye..ni mesti ada bad experience dgn traffic light...eh! =P

i mean dgn pemandu yg langgar lampu merah lah ..hihi~ =)

♥e'in♥ said...

haha.. wat lawak ea..

Darkbatman said...

sbr jela.. ehee..kelakar pun ade.. tp mata aku mesti jd bling bling ..

amira said...

owh... gitu ke? haha