Hey you! Came here!!

Tergoda kah anda dengan Blog ini ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, August 5, 2010

i-MoM ( Special Edition )

Title : I-MoM (Special Edition)

*Song dedicated to my beloved mom, dad, and the rest of my family..


Today is a story about an I-MoM!what is it ? Newly released iPhone Application? Wher to get it ? How to downlad it ? Is it supported with old bootroom and firmware ? Got a cracked version of this application ??

Ooooooouhh..tidaaaaak.....its all about an "I" and "MoM"...huhu!!ibu ku adelah seorang yang...errrrrr...ape ea...errrr..next time la aku cite....Yang penting beliau seorang yang ganaz!! hehePost kali ni adelah berdasarkan kisah Sejarah zaman dahulu kale dan ianya juge merupakan pengakuan jujur walaupun agak memalukan diri sendiri atau bahase kiasannye,


" umapama membuke pekung di dada "
( Sebelum buke sile spray perfume dulu! )

Persoalannye! Mengape aku tibe2 je ngade2 nk post psal mak aku nih ?? Slalu kecoh psl iPhone jek! Huh!! Petang tadi selepas aku pulang daripada 3 meeting yang bersepah2

( siyes bosan pnye meeting!! Projek konon nak mega tapi duit tadaaaa...haiyyaaaa..)

Tibe2 sedang aku enak dibuai tilam vono kat bilik aku, nih berkumandang lah 1 suara

lagu - Kekasihku (Azzam Idola Kecil)


Tu tandenye ade 1 seruan untuk menjawab tpon dengan cepat!Dan perbualan di antare ibu dan anak pon berlangsung secare live...Perkataan pertame aku bese la kaaaan..Sopan..mesti la bagi salam...Mak aku lak lepas jawab salam terus mengajukan soklan bertubi2...adeyy...

MINGGU NI BALIK X?? DA LUPE JALAN NAK BALIK UMA KE ? SELALUNYE TIAP2 MINGGU BALIK NI DA DEKAT DUA BULAN XBALIK NAPE??NAK JADI TANGGANG ??

bla bla bla dan terus MEREMPIIIIIIIIIIIIIT...Wa bukan tak mo balik derr..Siyes..sedang bekerja keras nih...mau cari wang..Untuk sape ? untuk mak gaaak...

( ceyyyyy..bodek nampaak.... )

Tapi aku memang cbuk ckit lately ni..Siyes..Dan perbualan itu agak lame gak la..bak kate 'seseorang' tuh,

"macam gayut dengan gepren je..! "
(bikin panaaaas sajaaa...)


Nape gayut lame2 even kne REMPIT ? hahaha!!
( Mak ape kisah gayut lame2 sebab topup dapat subsidi aku tiap2 bulan..Eaay ape ade hal kaaaan...Free maaaa.... )

Kitorang belajar sejarah daa...Sejarah kenakalan aku dahulu...Ape yang kitorang bebelkan lame2 tuh ?

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............................


REMINDER!!!


*Make sure korang pakai spectacle untuk yng rabun macam aku nih!
*Make sure korang pakai headset/earphone untuk mendengar lagu di blog nih!
Make sure korang bace sampai abes sebab this post is a special edition and limited timeframe only!!
*Any comment, condemn, tak puas at, nasihat or etc sile tinggalkn di ruangan " Comment ".


Here we go!

Once upon a time, when we were both young

( mak aku memang masih mude time tu okeyyyh ),

when I first kena bling dgn periuk nasi!

(hahaha!!)

Kalau nak cite zaman kecik gua dlu derrr...heeyyhhh....tatau la nk cite camne..but its ok just cut it short and take a few scene...

I was "X" years old last time.. ( umur dirahsiakan ) And had a fought with my younger brother because of my gameboy and roller blade. Gameboy tu berumur hanye 3hari dari tarikh pembelian derrr..


( dah la aku penat2 kumpul duit nak beli game boy..Terpakse menuai padi kat sawah +menyelam dalam parit + panjat pokok kutip mangga + macam2 lagi la!huuuiih!! )

And the roller blade...huuu...ni lagi panaaazzzz....bley dye bawakmasuk dalam sawah g "skating " dalam sawah tu .. ?perghhh....mmg la wa hangiiiin kan..Alkisahnye dulu kecik2 wa stay dgn wa punye grand parents atas sebab2 tertentu..Just me alone have to live with them.

( nasib baek ade paksu aku yang blom ckup umo lagi time tu )


And the rest of my sibling staying with my parents...derrrrr~
Tragedy ni berlaku ketike mereka dan keluarge mereka pulang ke kampung halaman a.k.a umah nenek aku dimane aku di tingggalkan..ngeeee~Mase tu! Wa takde kat uma daa...wa gi menyelam di dalam sungai bersama paksu wa..Mase tu baru beli google glass time nih!! So..sesi testing power la kan..kot2 boley nampak ikan duyung ke..
1st drama mase wa mule2 sampai je kat halaman umah nenek wa tu, wa tengok ade 3budak hitam di tengah2 sawah.

( Na'uzubillah memang hitam berselaput lumpur mereka itu dan bermain dengan riangnye...)


Wa pon wat ta tauu je laa..

( Time ni memang wa anti ckit dgn mereka2 tu.. Mengape ? Meh cni wa story ckit ! )


Dengan perasaan gumbirenye make aku pon masuk bilik air untuk mandi lah...TIBE-TIBE!!Wa ter-noticed 1 objek berwarne biru ( nampak macam gameboy aku je nih.. ? ) Tapi aku macam tak confident sebab bende tu dalam baldi yang berwarna biru gak..Lalu aku pn pi angkat itu barang la kaaaan...daaaan....Apekaaaaaah...!!! Gameboy aku??!!! Dalam baldi ??!! Basah..??!!

Siap ade tulisan huduh kat gameboy tu yg di tulis gune liquid paper yang ber bunyi

" KAPAL SELAM KARAM "


Waaaaaaaaah........!! Kapal selam ?? Punye la besa tulis kat situ " GAMEBOY " boley dye tukar jadi kapal selam??!! Kuajaq!!!! Make aku pon menjerit laaaaa..

Neneeeeeeeeeeeeeeekkk!!!!!!
Dan teruuuuuuuuuuuuuuss..........

" Berlari-lariiii ku mencarimuuuuuuu..."

( Skrip ni memang aku tak lupe derrr..siyesly..memang sebijik macam ni..Maybe ade la ckit yg aku ter-missed out kan..Basically la memang macam nih..Tak caye tanye mak aku der..)

chairooL : SAPE YG CURIK GAMEBOY NI TADI ? APESAL DYE MASUKKAN DALAM BALDI YANG PENOH DENGAN AIR ?! INGAT NI KAPAL SELAM KE ??!! SAPE PUNYE KEJE NIH ??!!!

Nenek : Tadi ejaL ( adek aku ) yang pegang...dye men bunyi2 kat sini tadi dengan pojie ( abang aku ) ..

chairooL : EJAL ??? POJIE ??KUANG HAJOR PUNYE BUDAK!!! JAGE KO!!

( dan aku pon terus terjun ke bawah walaupon hanye memakai kain pelikat, cube mendapatkan mereka2 yang di kehendaki oleh FBI.Pade mase yang same gak 3 budak itam kat sawah tadi tu di hambat oleh tokwan suruh balik & mandi )

Dan tibe2..
" 2 Enemy spotted!! "

( haaaaa..memang la kan sebelom aku trun tadi tangan aku sempat mencapai batang mop nenek aku.. )


Hadeiiiiii........dah trun bawah tu der...tibe2 aku nampak pulak sepasang kasut yang ade roda a.k.a roller blade aku tersadai rapiii, canteeeeeeeeeeq, handsoooooome, jeliteeeeer...bersame2 makeup lumpur!!!adooooooooooyaai... Memang betol2 bikin panas la budak dua ni kaaan....Rupe2nye kegumbiraan mereka di sawah tadi adelah kerane men roller blade aku dalam lopak air...kuajaq toi!!!


" 1 Enemy runaway !"

( Abang aku sudah lari sebab dye da tau da kalau aku hangeeen kompem patah riuk aku kejekan..)


Dipendekkan cite memang aku mengamok la kan..pe lagi..Oleh kerane adek aku ni macam berani mati tak mo lari maka aku libaskan batang mop tu kat dye
( tapi tak kene lak sbb dye mngelak ) dan batang mop kne tiang lalu patah..
( see.. ?! betape hangeeeeenye aku sampai patah batang mop nenek aku tuh!!! )

Dye trus lari nek atas uma tanpa seurat benang sebab baru lepas mandi, towle dye "ter" ghaib ketike cube mngelak libasan batang mop tadi dan terus berlari..Naek atas trun bawah gi masuk surau kua blik nek atas uma lagi then ke dapur.
( ketike ini mak aku tengah nak masak nasi.. )

Adek : maaaaakkk!!!budak ni gile nak pukul adek ni maaakk!!!!
( aku diam je terus kejar mangkok ayun tuh! )
Adek : maaaaaaaaaaaaaaak...!!!!
( dan ketika ini aku dapat menangkap kaki adek aku yang tengah melompat depan nenek aku yang sedang mngupas bawang dan...haaa....Filem action pon bermule..)

chairooL : KUANG AJO KO GI BENAMKAN ROLLERBLADE AKU DALAM SAWAH!! GAMEBOY AKU DALAM AIR!! KO INGTAT AKU BELI PAKAI DUIT PUSAT KEBAJIKAN MASYARAKAT KE ?? AKU SUSAH PAYAH KUMPUL DUIT NAK BELI KO SENANG2 JE EA!! AMEK NIH!!!!!


DUSH!!!

(Tumbukan hinggap kat dahi..)

Pastu,

DUSH! DUSH! DUSH!DUDUDUDUSHH!!
( Siyes aku belasah dye betol2 weh.. )


( Bile da penat ckit )Dengan kudrat dan keringat yg tinggal pade ku, aku mnyekeh pale adek aku laju2, gigit tangan dye( sebab dye cubit aku..sakit doe kene cubit.. ) dan aku hamek bawang + cili depan nenek aku sumbat dalam mulut dye, bawang lak aku pi sumbat dalam idong dye.hamek...pastu last skali...DUSH!!! Aku debik kepale dye..Dan time ni gak aku nampak mak aku cube menghampiri aku & adek aku yang ngah nanges tuh..lalu aku pon...ape lagiii...


RUNNN FOR YOUR LIFEEE..!!!


Ketike aku cube lari adek aku tarik kaen aku lak...kuajaq! nasib baek aku pkai sua pendek..klu tak....hueeee...

Mak : MANE NAK LARI TU MEH SINI!!! NAK BUNUH ADEK APE KE??!! MEH CNI JANGAN LARI!!
(mak...kalau polis keja prompak kan, even polis sruh jgn bergerak prompak tu wat bodo je trus lari..soo....anakanda mu teruskan la pelarian ini demi menjamin mase depan yang cemerlang...ngehehe)

Mak aku trus mngeja dan aku pon trus berlari mencari pintu keluar..TANGGGGGGG........!! Doh..aku langgar tiang...saket doee...biol jap...tapi bangun balik sebab mak aku masihmngejar...cabuuuuuuuuuuttt....!!Time ni depan pintu uma...aku da jauh ckit da kat lua...Mak da pancit...
( kate dlu kat skola olahragawati..keja ckit da pancit...hehe.. )

Cekak pinggang, pegang peruik nasi, mate bulat besa gile, dan berkate..

Mak : JAGA LA BALIK NANTI!!! SIAAAPP!!!!!GANYANG CUKUP2!!!

Aku lak dengan banggenye membuat tarian master puppets + breakdance ckit dengan niat mengejek mak aku weh..
(gile jahat aku nih..ampun maaaak....)

Pastu ? ku gerakkan ibu jari tangan kiri ku, letakkan di hidung, membongkokkan sedikit badan ku, dan melambai2 ke arah ibu ku.. ( tande puas menjadi juare larian )

chairooL : Ngeeeeeeeeh..tak dapat kejaaaa....kalau teror meh la kejaaaaaaaa.....


mak aku memang la hangeeeen kan da aku pi wat hal camtu..

Mak : DARI KECIK BAGI MAKAN NASI DA BESA PERANGAI MACAM APE NTAH!!

chairooL : Macam mak dye kecik2 dlu la ko00oooooot......Tak pon macam bapak dyeeeeeeee....
( Selumber giler derrr....wa mengaku mmg wa kuajaq ckit time keci2 dulu.. )


TIBE2!!


Satu Unidentified Flying Object melayang ke arah ku..apekah.. ??!! Taaaaaaannggggg~ !!! Mak aku baling periuk nasi kat aku doooeh...Nasib baek sempat elak..kalau takk...bocor pale woooooooo.....huhuhuuu....Tapi aku sempat lagi wat hal..

chairooL : weeeeeeeeeeeeeeek.....tak keneeee...Baling la lagiiiii...Kat tepi tu ade basikal tokwan..balling laaaa... (sambil meggoyang2kan punggung ku ala2 gelek gerudi inuL !!)

What the~


Cerite ini sangat popular di kalangan family members sebelah mak aku..Kerane aku lah satu2nye cucu kesayangan nenek ku dan merupekan cucu yang paling garang..Manekala pakcik2 ku selalu menjadikan aku sebagai model yang tak berape nak baek pade anak2 diorang..aaammmpehh....xpe....akan ku buktikan pada mereka semuaaa!!huhuhu..


Alkisahnye....?? To be continued..malam tu aku tak balik uma, tido kat pondok atas pokok yang aku wat dengan paksu aku dulu..Goyang la....kang balik kompem kene libas punye..adek aku ape jadi ? Entah.. aku takde pulak kat tempat kejadian lepas kene baling dengan periuk..

( Nasib baek tak kne baling dengan beskal tok wan..hahaha!! )


Ni adelah temapt kejadian di mane aku di baling dengan objek kerase tersebut...

That is ejaL ( Mangkok ayun dalam cite ni ) , my granny and me....




Siyes my granny love me more than her 45 grand child..

HAHAHAH!!!






That's my elder brother ( Pojie ) and my younger sister..




Mak..Sorry eah..tak berniat nak " kuajaq " lagu tu... Maklumlah kan..time tu darah muda..hehehe..Da besa anak mak ni la yang paling sopan kan .. ? Siap dapat kete baaaruuuuuu..tv baaaaruuuuuuuu...set home theater baaaaaruuuuu.. ( walaupon ejaL da rosakkan gak.. ) , sofa baruuuuu.....pe lagi? sume la baruuuu...

Mak..sorry la tak dapat balik lately..agak sebok ckit la..lagipon kreta angah kat bengkel lagi..nanti first day puase InsyaAllah angah balik kite buke same-same yea..
( bodek ckit.. )

Adekku ejaL, ko dari kecik sampai la sekarang ni memang keje menjahanamkan serta meng-"corrupt" kan harte bende aku kan ? Kete control aku ko duduk sampai pecah, Gitar aku ko buat dayung sampan, beg skola Adidas aku ko wat sarung nangka, baju melayu aku ko sarungkan kat tiang depan uma, laptop aku ko gune sampai terbakar, moto aku ko langgarkan lori yang ngah berhenti, kete aku ko langgar tiang, dan sekarang ni tiap2 bulan dok ngabehkan duit aku je..heeeeeee...Nasib baek la adek..kalau bukan adek da lame aku cili ko lagi sekali..hahaha!!

Whatever it was, I love'em damn much...More than anything..


Eventhough there's something that this family did to me before, and its damn hurting me..


Eventhough I was a stranger for you guys last time, and even every single things that always play in my mind..


I do love you so much mom..
I would rather lost anything than you guys..Coz this family is..


~My Everything~

16 comments:

NISA' nis said...

iskh3..ganazzz sungguh die nih kecik3 dulu..



happy Mother's day!!!

Tomato Gurl's Life said...

ganas aksi melampau ni..hik3..

misyamissyou said...

*pening*
wah..gilessss ah..hahaa..babab je dia banyak2 makcik..hehhee

chairooL ruLez said...

Nisa : mak awk lagi ganaz ea..hahaha( mak sruh balik raye!!! )
tomato : woaah..ni baru muqaddimah jer...wait for the update soon... ( ta tau la bile )
Misya : mak syg sy sgt2 skrg..sbb tiap bulan dpt gaji, poket mak dapat hasil sekali...ngeeee~

diana said...

ganaz giler..
sape???
mak dan ank2 nye..
haha..

NISA' nis said...

like mother like son..:p

atteya azmi said...

tergelak bace crite ni.. tergelak sorg2 sambil sakit perut..:)

chairooL ruLez said...

dian : nisa da tolong jawab kan..
nisa : tq ea sbb tolong bg jwpn..( anda mmg nk kne libas kaan... )
atteya : gelak ? adeh..org kne baling dgn periuk boley gelak ea .. sakit perut sile sediakan 30sen untuk ke tandas awam ea..hahaha!!
=p

~^CoKLaTsToBeRi^~ said...

sweet. =)

atteya azmi said...

hahah~ sakit perut bukan untuk g toilet.. juz geli hati ngan situation diatas ye...heheheh~

chairooL ruLez said...

coklat strawberi : sweet ea....anda mmg suke kn tengok anak2 kne baling dgn priuk ? sok ade anak jgn bling dgn periuk ea..bling dgn beskal ! hahaha!!
teya : memang lah geli kan...sebab tu sek dok perli jee...

Shazie Zaini said...

love the song..love the story..kenangan kotttt..hehehe ;P

CiK NaThRaH said...

ahhahahah!! lawak gile

chairooL ruLez said...

shazie : suke nmpaaak...ade pape keee...
nath : wah! gelakkn org ea ? takpe3..nnt sruh mak bling beskal tokwan kt awk ea ... ngee~

Shazie Zaini said...

to encik tuan tanah :
ade pape apekah ? =P xde la...ske bce cite awk ni..kelakar...tbe2 tringat cte anak2 sidek..hehehee....

eJaL said...

weeeeeeehhh...ko jaje nme aku dgn mak kat cin untuk kepopularitian ko eh ? kuajaq!! dah la memalukan aku!! hampeh sungguh!! derrr....wa tengok lu ni keciiik besa kecik besa je...
hahaha!!
untuk pengetahuan ko sempena malam nk pose ni aku nk ucapkan selamat bersahur ( wlupn aku tau ko ssh nk bgn sahur kn tp xpe ) dan satuuuuuuu lagi, ibunda dan ayahanda terchenta sudah bace segale2nye..mak kate kn...siapla balik nnti mak nk baling dengan basikal baru kamil! waaaaaaaaaaakaka!! oooh! 1 lagi! lagu yg ko nyanyi nih pitching bersepah! key tak boley blah! haaaaaaampeh!! cmni nk jadi penyanyi? boleh blah! ngeh3!! terimelah special quotes dari adek mu! ahaaaaaaaaachiiiouuwwwww...