Hey you! Came here!!

Tergoda kah anda dengan Blog ini ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, August 12, 2010

Bilal dan Teknologi di bulan Ramadhan( Menyegerakan Buka Puasa )





Post via iPhone iBlogger


Hye guuyyss..Ergghhh..tibe2 je aku mcm rajin je nk update mcm2 time bulan pose ni..Ape kes.. ? No comment! ahhaa!


Seperti yang korang sedia maklum, wa ni dak nakal gile2 punye nakallah time kecik dulu..( Ape lagi ko buat ni lanuuuuuunnn..tak abes2 lagi ke..adooii.... )


Alaaa..saje je nk mengenang peristiwa silam..Okeh cukup cukup cukuuuup..Kali ni aku try lagi simplify cite nih in point jerk!

Alkisahnye tetap pasal pose gak..


Bab 1 : Bilal dan Teknologi di bulan Ramadhan


Haaaaaaaa...yang ni memang top 10 Carta Billboard la..Amende ? Suatu ketike dulu aku pernah ade gastrik..agak teruk gak..Yang hampehnye kan, penyakit gastrik aku ni agak memilih ckit..Kenape ? boley dye datang time petang2, lebey kurang lagi 1 or 2 jam lagi nk buke..Memang la tak boley bla..bikin panaaas je..
So satu hari tu, aku dengan paksu aku gi keja ayam betina yang agak montel la kn..

( nak gi KFC tak mampu derrr...)


Keja punye keja punye keja dapat la tangkap..Pastu wa pakse tok wan wa sembelih sebab nak wat ayam panggang!



Haaaaa...ABCDEFG 12345678, 8 lagi!


hahaha!! Da settle sume tu, make bahagie lah diriku..tinggal tnggu nak buke jer..Tapi derr..adeyyyy...gua tak boley tahan daa..bau dyeee...fuuuuuuuuuuuuuuuuuuh...memang menggoda!! Adeyyyy...lagi 15minit nak azan nii..tapi da tak ley tahan..Pe nak wat ?? K0rang rase ape patut aku buat ? Belasah je ke ? korang nak kene libas laju-laju dgn tok wan aku ?adeyyyyy....


TINGGGGGGG!!!!

( idea sudah dataangg....hahaha! )



Binggo!!!




Haaaa..Baru aku teringat semalam aku ade record lagu kat radio tapi lupe nak stop..ade ter- record skali azan isyak..haaaaaaaaaaaa...Pa lagi....aku masuk bilik godek2 ckit, setting baeeeek punyaaa...Dan....




" ALLAHU AKBAR ALLAAAAAAAAAAAAAAAAHU AKBAR.. "" ALLAAAAAAAAAAHU AKBAR ALAAAAAAAAAAAAAAAAHU AKBAR.... "


cHairooL : Nenek da buke nak ayam nak ayam!!!

Nenek : Ye la ye laa....Doa duluuuuuu....

Abes je doa apa tunggu lagi..Panjang la tangan mencapai drumstick ayam panggang tadi..Waaaaaaahhh...seddap gile woooo...Nenek aku senyum je tengok..aku senyum la balik..hehehe..Bijak cucu nenek ni kan.. ? hahaha!!


Nenek : Kenape kat surau tak dengar bunyi azan lagi ye.. ?

( Umah kitorang depan surau je.. )

cHairooL : bilal tak puase arini kot..uzuuuur....

( Confident je jawab.. )

Nenek : Hiisshh budak ni!


Tibe je suare azan yang belom abes tadi senyap..Hallaaamaaaaak...Tengok belakang, Tok wan aku pegang radio tu..adeh......Ape lagi...kantoii sudah laa....Pastu paksu aku pi bukak TV lak..Fuuuuuuhhh...Nerves aku seketike..


Time ni aku da scan da mane direction aku nak lari jap lagi. Siap sedia, turn on GPS, scanning map....Then,


" Allahu akbarullahu akbar.... "


Aku tak cakap banyak, packing ayam panggang 3-4 ketul dalam baju, daaaaann...


CABUUUUUUUT......!!!!!!!!!


(Time ni baru la dengar Tok Bilal yang aku kate uzur tu melaungkan azan...adoii..memang kantoi busuk la orang kate..hehe .. )


Aku lari memang tak cukup tanah der....Sampai lompat tingkap terjun ke bawah.. Atok aku punye la marah sampai tak sempat buke sebab keja aku..


Tok wan : MANE NAK LARI TU!!! KUANG HAJO PUNYE CUCU!!AKU TAK PENAH AJO KO MACAM NI DARI KECIK!! SAPE YANG AJO KO NI HAH ?!


cHairooL : ampuuun toooookk..ampuuuuunn!!! Janji tak buat lagii....!! Ampuuuuuuun....!!!!

Paksu : balun jer...

( Sambil menonton siaran langsung aksi kejar mengejar antare cucu dan tok wan, meratah nikmat ayam yang kitorang pangang tadi..)


Hahaha....Punye la nakal..Sampai sekarang wa jadi bahan sindiran oleh pakcik2 wa derr...Tiap2 kali pose diorang mesti bahan wa kalau dapat buke puase same2..hadoooii...


Kesimpulannye, kalau dah takde bakat nak jadi bilal tu tok sah nak ngade2 wat hal.tunggu je azan maghrib dari tok bilal masjid..


* Budget nak puase penoh kan tapi kantoi gak..adeyyyy...Melepas RM50 seperti yang dijanjikan nenek + tok wan..







Korang semua...ni ha paksu aku..
Muke tak boley bla kan ? hahaha!















<-- Tok Wan yang garang + Nenek aku nih..














Da tua2 pon kene babab..




Saje je aku selitkan pict ni untuk tontonan umum..hahaha!


Wednesday, August 11, 2010

Puasa Seorang Raja



Title : Puasa Seorang Raja

Hye there...salam semua..hahaha!! mesti dalam kepale korang sekarang ni dok fikirrrr fikiiiiiiiirrrrr... " ape lgi la budak ni nak ngarut kali ni... " kan ? tau dah tak ya la nk tipuuuu...Derrr...org kate, klu da terpijak taik lembu, even da gosok2 bagi hilang tetap ade bau lagi derrrr...I can smell youuuuu... ( siyes bau korang macam.........macam ape ?)
Ha lu piiiikiiiiir la sendiri!
Yeeeeehaaa....First of all,nak mintak mahap banyak2 la kn..salah silap terkasar bahase terlanjur kate atau pun ter mengate2..hehehe..Biase la kan...lazerrrrr....megape tibe2 ? paham2 la ..bulan baek nih...hati pon mau baek ckit..okeh ?
Sempena bulan pose ni la kn, wa rase mcm nk share 1 cite dongeng rakyat mase wa study kat UiTM dulu..


(Hah! Cite ape lak lu nak mrepek niiii....hadooooooo..)

Relax..Ini cerita haa...wa punya suka la mau apa cilita..Cite2 zaman indah ku bersame si dia la derr...ngaaaaaaahaha!! Takde maknenye!!

Wa nak cite ckit2 jer ..dont worry..wa tau korang hangen sebab post " i-MoM ( Special Edition ) " tu bapak punye panjang kan..okay2..sorry..Wa start wa punye story sekarang gak..

Alkisahnye dulu wa kat uitm ni adelah....student biase jerrr.... ( what the~ ) hahaha! bengang tak ? padan muke korang!

Dulu time pose, wa adelah orang yg pling rajin skali klua membeli belah juadah bervbuke...kenape ? Nafsu makan wa besar de...memang besa.. Nafsu membeli jer..makannye tak abes pon.. ( amacam ? cukup pendek tak ? ok la nii... )Tu bab berbuke..

Sahur..?? Hah!! Derrr..wa bukan nk berbangge dan berbesar hati der..Sahur ni der, wa memang tak pernah missed langsung! ( dulu la kn..skrg tak ya cite..)

Dan pade suatu ketike, wa punye kawan la kn..name tak perlu mention la kot just call him luncai...okeh ?

Si Luncai ni cabar gua untuk dapatkan no. tpon sorang minah nih! Agak lawa gak la..Tapi wa dulu memang xde feel nak ngorat2 ni derr...mengapekah ? Sebab wa sedar diri...Wa bukan xde rupe..ade jer...x cate tengok la wa punye header tuh! ade rupe kan? kan?

Rupe memang la ade...tapi tak la handsome macam Leonardo De Kopi O kaaan..Tak pon macam sape tu..?laki Angelina Juling tuh!! Errrrrr...haaaa... Bradd Sum-Pitt..Muke wa cmtu jer derr...Tapi xpe meh wa continue trus..

Berani dye cabar wa..? hah! silap orang dye cabar..hahaha! Dulu wa ni jenis muke macam tak reti malu sikit..Wa memang jenis selamber tenggiling je..Perlukan example?

Okay2 takde hal..Korang pena merempit nek moto time kt kolej dulu kan ? haaa..Bie lstudent trserempak dengan lecturer, korang nmpk kn pe diorang buat? 1st mesti slowkn moto ckit, da dekat tu agak2 nampak muke, lu tunduk kepale..betul x ? tak yah gitau la wa tau betul..Tau ape wa buat ?

Haaaaaa...wa nmpk je kete lecturer tu, wa pulas habes smpai terlajak, pastu wa U-turn, wa pulas balik bagi bunyi betul2 kaaawww punya, smpai la wa berade di posisi sebelah lecterer tu..pastu ape ? kentut ? Tengkuq hang! Ade ke patut kentut..cess..Da smpai sebelah lecterer tu wa tekan horn lame2 der...pastu tunggu dye trunkan cermin..Da tu , wa bagi salam, wa pulas balik sampai abes, agak da kat depan ckit, wa angkat tangan dua2..Ape motif? ape maknenye ? Tu maknenyeeee...Perlumabaan antara seorang aku da n seorang lecturer telah dimenangi oleh akuuuuu...

angkat tangan dua2 u menandekan aku puas sebab aku da memang! Haha!! ( Apesal ko cite pasal nih ? ) Sebabbbb..Wa buat bende pelik ni time pose je...saje mnguji kesabaran lecturer2 wa derrr.. Pose kene tahan maraaah...hahaha!!

Okeh!! Berbalik kepade kisah seorang minah tadi..Selepas di cabar mae aku sahutlah cabaran itu dengan rela hati..What is the deal...? Haaa...deal dye adelah...SAHUR!! ( Ek eleh tu je..? ) Rilax la derr...Glojoh la lu ni..Terms and Condition apply okeh..


The deal was :

TERMS & CONDITION

Deal : Amek no tpon Minah tu
Duration : 1 Minggu

Terms : Kalau wa dapat no tpon minah tu,
si luncai ni akan bangun sahur, kejutkan wa sahur, siapkan makanan untuk wa sahur ( Based on my demand ), sume nye dye kne wat..Yang wa tau , wa bangun, duduk, bukak mulut, kunyah, telan. Hahaha!!

Meaning daripade bangun tu, dye kne, basuhkan tangan, bace doa ( aku aminkan ), serve makanan, wat air, suapkan skali!! HA-HA-HA!! Korang pecaye tak ? tak caye ? Takpe...Takpe..Korang tungu ea...

Tu terms and condition okeh..So aku diberi mase 1 mnggu gak untuk completekan mission tuh. dah2 ckup kat situ je skr wa nk cite macamane sengal nye wa dapat phone number minah tu..Camne ? Alaa...pe susah..mintak je la..adooooiiiyyy...( cube la try kalau dapat..laen yang dapat ade laa... )

Mase tu lepas class, dalam kol 12.30 camtu kot..Tak ingat ah! Aku nampak minah tu..Macam ngah ketuk2 phone dye..mase tu wa berjalan dengan si luncai ni la..Pe agi ..si luncai ni dok tolak2 aku sruh pi kat minah tu..Sabar r...tak reti sabar tol..So aku pon pegi laa..

Da dekat dgn minah tu, aku toleh belakang jap smbil meneruskan perjuangan ku ke depan..Da agak daa..dak 2 ni mesti usha wa punyee..Dok tuding2 jari lak tu..Poyo sioot...Pastuuu...haah..

BAMMMMMNND!!!
Rupe2nye dirang cube nak bagi tau depan wa tu ade papan kenyataan..Hampeh toll...

ChairooL : adooooiiiiyyhhh....

Flower horn dahi gua der..Langgar " Papan Kenyataan " !! Kuajaq toii!! Dah le ramai org..peak hour kot..Pergghhhhh....Rase macam nak pi beli tiket bas time ti gak balik kg der.. Da la dekat je dgn minah tu..Haabbesss wa punye market share + bursa saham nasional!!

Tibe - tibe........

Minah : awak ok ke.. ? ( smbil cover tahan gelak )

chairooL :alaaa...nk gelak tu gelak je laaaa..tak yah tahan2..kang buasir lak..
( Minah tu boley gelak betol2 .. key-pad-lock ! )

Minah : tak de la..yang awk gi langgar papan Kenyataan tu kenape..
( hoh! klu la ku nampak aku tak langar sengaaaaaaaaaallll... nak je wa smackdown minah ni..)

chairooL : awk tak nampak ke tu ??
( sambil menunujuk2kn papan kenyataan tersebut )
Nampak ??

Minah : Nampak ape ?

ChairooL : haaa...seee..awk pon tak nampak kan..ade ke nampak polis traffic jage lalu lintas kat situ ? ade traffic light ? ade sign board ? xde kn ? so sy trus jalan je laa...
( agak mara gak time ni sbnrnye..)

Minah : Merepek je awk nih!!
( Sambil tolong kemas2kan file aku yang da bertaburan tuh.. )

ChairooL : takpe2 takyah2 saye boley kemas sendiri..

Minah : takpe sy ikhlas tolong..( smbil tersenyum2..ceh!! )

ChairooL : oohh...ikhlas nak tolong ea..alang2 ikhlas nak tolong ni pe kate tolong basuh baju sekali boley ?

Minah : hotak awak!!
( amek ko der kne sebijik...tu la lazer sangat.. )

ChairooL : gurau ckit pon tak boley..ceh!

Minah : Nah da siap ( minah ni susun wa punye file canteeeeeq jer.. )

ChairooL : hah yang awk tu dok ketuk2 phone tu kenape ? hilang akal ape..Klu tak nak meh bagi saye!
( kebetulan phone gua baru kene rembat kan..saje je try mane tau ade rezeki ke..hehe.. )

Minah : tah tak tau..kawan kate kne virus..nak call tadi trus hang..ketuk2 sikit pon tak boley gak...
(ek eleh..cik minah...cube kalau ko ngah hang then aku hantuk kepale ko kat dinding ape jadi..? adooooiiyyy...sengal tol la...makin jahanam lerr... )

ChairooL : laaa...ye ke...nape tak calling2 bagitau..saye boley je fix virus tu... Meh cni saye tengok sat!
( bkn ayat pancing der..wa memang tau fix mende ni..virus yg rop time ni ade lah commwarrior.. )


Minah : Nah wat la pe yg patut..

aku membelek2, phone ni tak lewy on la pulak..aku pon dok pikir punye pikir la kan...klu tak on cmne aku nak belek..

ChairooL : camni laa..ni kene tengok kt pc dulu kot2 boley remove je virus tu..kalau tak ley memang kne re-format la..Tinggal phone ni kat sy, malam kang sy pass balik..amacam ? klu takut nah amek phone sy ni sebagai tebusan..
( wwaaaaaahaha!! gile lah! wa bagi dye wa pnye 6680.time ni, phone ni la yg jadi idaman penyamun2 kat kolej...sbb ade Threeee Jieeeeeeee [3G]......apekaaah....wa baru pkai phone ni dlm 1 minggu kot.. )


Minah : hmmmm .. okay kang malam kalau da siap bagitau la..nanti jumpe kat mane2 pass phone tu..
ChairooL : hah..memang la bilik awk tu ebelah bilik saye kan boley men bagitau je..!


Minah : huh??!!


ChairooL : tak reti2 nak bagi no phone ??


Minah : ye tak ye ea ( sambil garu2 kepale..aaaape daaa... ) Ni no saye 017 XXX9275. Misscall la.. ( waaaaaaaaaaahhh....)


ChairooL : oouhh..okayyy... tapi nak missed call mendenye da phone awk ni off! salin je la! 019 XXX4233
( maka menyalin lah beliau dengan rajinnyeee.. )


hahaha!! disitu lah wa dapatkan phone number si Minah ni!Di pendekkan cite wa gitau ape yang terjadi kat luncai ni dan si mangkuk karat ni memang beriye la nak kan no minah tu..So, based on terms and condition, si luncai wajiblah melayan beta seperti yang termaktub dalam perjanjian batu bersurat Terengganu..Sebagai bahan bukti, wa nak tunjuk sikit muke skema gua di layan seperti raja nih!! Hahaha!!!!




Thursday, August 5, 2010

i-MoM ( Special Edition )

Title : I-MoM (Special Edition)

*Song dedicated to my beloved mom, dad, and the rest of my family..


Today is a story about an I-MoM!what is it ? Newly released iPhone Application? Wher to get it ? How to downlad it ? Is it supported with old bootroom and firmware ? Got a cracked version of this application ??

Ooooooouhh..tidaaaaak.....its all about an "I" and "MoM"...huhu!!ibu ku adelah seorang yang...errrrrr...ape ea...errrr..next time la aku cite....Yang penting beliau seorang yang ganaz!! hehePost kali ni adelah berdasarkan kisah Sejarah zaman dahulu kale dan ianya juge merupakan pengakuan jujur walaupun agak memalukan diri sendiri atau bahase kiasannye,


" umapama membuke pekung di dada "
( Sebelum buke sile spray perfume dulu! )

Persoalannye! Mengape aku tibe2 je ngade2 nk post psal mak aku nih ?? Slalu kecoh psl iPhone jek! Huh!! Petang tadi selepas aku pulang daripada 3 meeting yang bersepah2

( siyes bosan pnye meeting!! Projek konon nak mega tapi duit tadaaaa...haiyyaaaa..)

Tibe2 sedang aku enak dibuai tilam vono kat bilik aku, nih berkumandang lah 1 suara

lagu - Kekasihku (Azzam Idola Kecil)


Tu tandenye ade 1 seruan untuk menjawab tpon dengan cepat!Dan perbualan di antare ibu dan anak pon berlangsung secare live...Perkataan pertame aku bese la kaaaan..Sopan..mesti la bagi salam...Mak aku lak lepas jawab salam terus mengajukan soklan bertubi2...adeyy...

MINGGU NI BALIK X?? DA LUPE JALAN NAK BALIK UMA KE ? SELALUNYE TIAP2 MINGGU BALIK NI DA DEKAT DUA BULAN XBALIK NAPE??NAK JADI TANGGANG ??

bla bla bla dan terus MEREMPIIIIIIIIIIIIIT...Wa bukan tak mo balik derr..Siyes..sedang bekerja keras nih...mau cari wang..Untuk sape ? untuk mak gaaak...

( ceyyyyy..bodek nampaak.... )

Tapi aku memang cbuk ckit lately ni..Siyes..Dan perbualan itu agak lame gak la..bak kate 'seseorang' tuh,

"macam gayut dengan gepren je..! "
(bikin panaaaas sajaaa...)


Nape gayut lame2 even kne REMPIT ? hahaha!!
( Mak ape kisah gayut lame2 sebab topup dapat subsidi aku tiap2 bulan..Eaay ape ade hal kaaaan...Free maaaa.... )

Kitorang belajar sejarah daa...Sejarah kenakalan aku dahulu...Ape yang kitorang bebelkan lame2 tuh ?

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............................


REMINDER!!!


*Make sure korang pakai spectacle untuk yng rabun macam aku nih!
*Make sure korang pakai headset/earphone untuk mendengar lagu di blog nih!
Make sure korang bace sampai abes sebab this post is a special edition and limited timeframe only!!
*Any comment, condemn, tak puas at, nasihat or etc sile tinggalkn di ruangan " Comment ".


Here we go!

Once upon a time, when we were both young

( mak aku memang masih mude time tu okeyyyh ),

when I first kena bling dgn periuk nasi!

(hahaha!!)

Kalau nak cite zaman kecik gua dlu derrr...heeyyhhh....tatau la nk cite camne..but its ok just cut it short and take a few scene...

I was "X" years old last time.. ( umur dirahsiakan ) And had a fought with my younger brother because of my gameboy and roller blade. Gameboy tu berumur hanye 3hari dari tarikh pembelian derrr..


( dah la aku penat2 kumpul duit nak beli game boy..Terpakse menuai padi kat sawah +menyelam dalam parit + panjat pokok kutip mangga + macam2 lagi la!huuuiih!! )

And the roller blade...huuu...ni lagi panaaazzzz....bley dye bawakmasuk dalam sawah g "skating " dalam sawah tu .. ?perghhh....mmg la wa hangiiiin kan..Alkisahnye dulu kecik2 wa stay dgn wa punye grand parents atas sebab2 tertentu..Just me alone have to live with them.

( nasib baek ade paksu aku yang blom ckup umo lagi time tu )


And the rest of my sibling staying with my parents...derrrrr~
Tragedy ni berlaku ketike mereka dan keluarge mereka pulang ke kampung halaman a.k.a umah nenek aku dimane aku di tingggalkan..ngeeee~Mase tu! Wa takde kat uma daa...wa gi menyelam di dalam sungai bersama paksu wa..Mase tu baru beli google glass time nih!! So..sesi testing power la kan..kot2 boley nampak ikan duyung ke..
1st drama mase wa mule2 sampai je kat halaman umah nenek wa tu, wa tengok ade 3budak hitam di tengah2 sawah.

( Na'uzubillah memang hitam berselaput lumpur mereka itu dan bermain dengan riangnye...)


Wa pon wat ta tauu je laa..

( Time ni memang wa anti ckit dgn mereka2 tu.. Mengape ? Meh cni wa story ckit ! )


Dengan perasaan gumbirenye make aku pon masuk bilik air untuk mandi lah...TIBE-TIBE!!Wa ter-noticed 1 objek berwarne biru ( nampak macam gameboy aku je nih.. ? ) Tapi aku macam tak confident sebab bende tu dalam baldi yang berwarna biru gak..Lalu aku pn pi angkat itu barang la kaaaan...daaaan....Apekaaaaaah...!!! Gameboy aku??!!! Dalam baldi ??!! Basah..??!!

Siap ade tulisan huduh kat gameboy tu yg di tulis gune liquid paper yang ber bunyi

" KAPAL SELAM KARAM "


Waaaaaaaaah........!! Kapal selam ?? Punye la besa tulis kat situ " GAMEBOY " boley dye tukar jadi kapal selam??!! Kuajaq!!!! Make aku pon menjerit laaaaa..

Neneeeeeeeeeeeeeeekkk!!!!!!
Dan teruuuuuuuuuuuuuuss..........

" Berlari-lariiii ku mencarimuuuuuuu..."

( Skrip ni memang aku tak lupe derrr..siyesly..memang sebijik macam ni..Maybe ade la ckit yg aku ter-missed out kan..Basically la memang macam nih..Tak caye tanye mak aku der..)

chairooL : SAPE YG CURIK GAMEBOY NI TADI ? APESAL DYE MASUKKAN DALAM BALDI YANG PENOH DENGAN AIR ?! INGAT NI KAPAL SELAM KE ??!! SAPE PUNYE KEJE NIH ??!!!

Nenek : Tadi ejaL ( adek aku ) yang pegang...dye men bunyi2 kat sini tadi dengan pojie ( abang aku ) ..

chairooL : EJAL ??? POJIE ??KUANG HAJOR PUNYE BUDAK!!! JAGE KO!!

( dan aku pon terus terjun ke bawah walaupon hanye memakai kain pelikat, cube mendapatkan mereka2 yang di kehendaki oleh FBI.Pade mase yang same gak 3 budak itam kat sawah tadi tu di hambat oleh tokwan suruh balik & mandi )

Dan tibe2..
" 2 Enemy spotted!! "

( haaaaa..memang la kan sebelom aku trun tadi tangan aku sempat mencapai batang mop nenek aku.. )


Hadeiiiiii........dah trun bawah tu der...tibe2 aku nampak pulak sepasang kasut yang ade roda a.k.a roller blade aku tersadai rapiii, canteeeeeeeeeeq, handsoooooome, jeliteeeeer...bersame2 makeup lumpur!!!adooooooooooyaai... Memang betol2 bikin panas la budak dua ni kaaan....Rupe2nye kegumbiraan mereka di sawah tadi adelah kerane men roller blade aku dalam lopak air...kuajaq toi!!!


" 1 Enemy runaway !"

( Abang aku sudah lari sebab dye da tau da kalau aku hangeeen kompem patah riuk aku kejekan..)


Dipendekkan cite memang aku mengamok la kan..pe lagi..Oleh kerane adek aku ni macam berani mati tak mo lari maka aku libaskan batang mop tu kat dye
( tapi tak kene lak sbb dye mngelak ) dan batang mop kne tiang lalu patah..
( see.. ?! betape hangeeeeenye aku sampai patah batang mop nenek aku tuh!!! )

Dye trus lari nek atas uma tanpa seurat benang sebab baru lepas mandi, towle dye "ter" ghaib ketike cube mngelak libasan batang mop tadi dan terus berlari..Naek atas trun bawah gi masuk surau kua blik nek atas uma lagi then ke dapur.
( ketike ini mak aku tengah nak masak nasi.. )

Adek : maaaaakkk!!!budak ni gile nak pukul adek ni maaakk!!!!
( aku diam je terus kejar mangkok ayun tuh! )
Adek : maaaaaaaaaaaaaaak...!!!!
( dan ketika ini aku dapat menangkap kaki adek aku yang tengah melompat depan nenek aku yang sedang mngupas bawang dan...haaa....Filem action pon bermule..)

chairooL : KUANG AJO KO GI BENAMKAN ROLLERBLADE AKU DALAM SAWAH!! GAMEBOY AKU DALAM AIR!! KO INGTAT AKU BELI PAKAI DUIT PUSAT KEBAJIKAN MASYARAKAT KE ?? AKU SUSAH PAYAH KUMPUL DUIT NAK BELI KO SENANG2 JE EA!! AMEK NIH!!!!!


DUSH!!!

(Tumbukan hinggap kat dahi..)

Pastu,

DUSH! DUSH! DUSH!DUDUDUDUSHH!!
( Siyes aku belasah dye betol2 weh.. )


( Bile da penat ckit )Dengan kudrat dan keringat yg tinggal pade ku, aku mnyekeh pale adek aku laju2, gigit tangan dye( sebab dye cubit aku..sakit doe kene cubit.. ) dan aku hamek bawang + cili depan nenek aku sumbat dalam mulut dye, bawang lak aku pi sumbat dalam idong dye.hamek...pastu last skali...DUSH!!! Aku debik kepale dye..Dan time ni gak aku nampak mak aku cube menghampiri aku & adek aku yang ngah nanges tuh..lalu aku pon...ape lagiii...


RUNNN FOR YOUR LIFEEE..!!!


Ketike aku cube lari adek aku tarik kaen aku lak...kuajaq! nasib baek aku pkai sua pendek..klu tak....hueeee...

Mak : MANE NAK LARI TU MEH SINI!!! NAK BUNUH ADEK APE KE??!! MEH CNI JANGAN LARI!!
(mak...kalau polis keja prompak kan, even polis sruh jgn bergerak prompak tu wat bodo je trus lari..soo....anakanda mu teruskan la pelarian ini demi menjamin mase depan yang cemerlang...ngehehe)

Mak aku trus mngeja dan aku pon trus berlari mencari pintu keluar..TANGGGGGGG........!! Doh..aku langgar tiang...saket doee...biol jap...tapi bangun balik sebab mak aku masihmngejar...cabuuuuuuuuuuttt....!!Time ni depan pintu uma...aku da jauh ckit da kat lua...Mak da pancit...
( kate dlu kat skola olahragawati..keja ckit da pancit...hehe.. )

Cekak pinggang, pegang peruik nasi, mate bulat besa gile, dan berkate..

Mak : JAGA LA BALIK NANTI!!! SIAAAPP!!!!!GANYANG CUKUP2!!!

Aku lak dengan banggenye membuat tarian master puppets + breakdance ckit dengan niat mengejek mak aku weh..
(gile jahat aku nih..ampun maaaak....)

Pastu ? ku gerakkan ibu jari tangan kiri ku, letakkan di hidung, membongkokkan sedikit badan ku, dan melambai2 ke arah ibu ku.. ( tande puas menjadi juare larian )

chairooL : Ngeeeeeeeeh..tak dapat kejaaaa....kalau teror meh la kejaaaaaaaa.....


mak aku memang la hangeeeen kan da aku pi wat hal camtu..

Mak : DARI KECIK BAGI MAKAN NASI DA BESA PERANGAI MACAM APE NTAH!!

chairooL : Macam mak dye kecik2 dlu la ko00oooooot......Tak pon macam bapak dyeeeeeeee....
( Selumber giler derrr....wa mengaku mmg wa kuajaq ckit time keci2 dulu.. )


TIBE2!!


Satu Unidentified Flying Object melayang ke arah ku..apekah.. ??!! Taaaaaaannggggg~ !!! Mak aku baling periuk nasi kat aku doooeh...Nasib baek sempat elak..kalau takk...bocor pale woooooooo.....huhuhuuu....Tapi aku sempat lagi wat hal..

chairooL : weeeeeeeeeeeeeeek.....tak keneeee...Baling la lagiiiii...Kat tepi tu ade basikal tokwan..balling laaaa... (sambil meggoyang2kan punggung ku ala2 gelek gerudi inuL !!)

What the~


Cerite ini sangat popular di kalangan family members sebelah mak aku..Kerane aku lah satu2nye cucu kesayangan nenek ku dan merupekan cucu yang paling garang..Manekala pakcik2 ku selalu menjadikan aku sebagai model yang tak berape nak baek pade anak2 diorang..aaammmpehh....xpe....akan ku buktikan pada mereka semuaaa!!huhuhu..


Alkisahnye....?? To be continued..malam tu aku tak balik uma, tido kat pondok atas pokok yang aku wat dengan paksu aku dulu..Goyang la....kang balik kompem kene libas punye..adek aku ape jadi ? Entah.. aku takde pulak kat tempat kejadian lepas kene baling dengan periuk..

( Nasib baek tak kne baling dengan beskal tok wan..hahaha!! )


Ni adelah temapt kejadian di mane aku di baling dengan objek kerase tersebut...

That is ejaL ( Mangkok ayun dalam cite ni ) , my granny and me....




Siyes my granny love me more than her 45 grand child..

HAHAHAH!!!






That's my elder brother ( Pojie ) and my younger sister..




Mak..Sorry eah..tak berniat nak " kuajaq " lagu tu... Maklumlah kan..time tu darah muda..hehehe..Da besa anak mak ni la yang paling sopan kan .. ? Siap dapat kete baaaruuuuuu..tv baaaaruuuuuuuu...set home theater baaaaaruuuuu.. ( walaupon ejaL da rosakkan gak.. ) , sofa baruuuuu.....pe lagi? sume la baruuuu...

Mak..sorry la tak dapat balik lately..agak sebok ckit la..lagipon kreta angah kat bengkel lagi..nanti first day puase InsyaAllah angah balik kite buke same-same yea..
( bodek ckit.. )

Adekku ejaL, ko dari kecik sampai la sekarang ni memang keje menjahanamkan serta meng-"corrupt" kan harte bende aku kan ? Kete control aku ko duduk sampai pecah, Gitar aku ko buat dayung sampan, beg skola Adidas aku ko wat sarung nangka, baju melayu aku ko sarungkan kat tiang depan uma, laptop aku ko gune sampai terbakar, moto aku ko langgarkan lori yang ngah berhenti, kete aku ko langgar tiang, dan sekarang ni tiap2 bulan dok ngabehkan duit aku je..heeeeeee...Nasib baek la adek..kalau bukan adek da lame aku cili ko lagi sekali..hahaha!!

Whatever it was, I love'em damn much...More than anything..


Eventhough there's something that this family did to me before, and its damn hurting me..


Eventhough I was a stranger for you guys last time, and even every single things that always play in my mind..


I do love you so much mom..
I would rather lost anything than you guys..Coz this family is..


~My Everything~

Wednesday, August 4, 2010

iPhone - Cool Stuffs :: BiteSMS::

Hye there! Damn tired this week..Lot of stuffs going on..Office..Home..Parents..

Girlfriend ??

No I dont have one..Yeah! Enough! Today just a simple basic application introduction that iPhone user might not really need it but love it!! Yeah....Its a "BiTE SMS" !!

What is it duuuuude.. ? A "bite" before sending SMS ?

Nope!! Just an application which allowed you to send SMS!! What so cool with this stuff ? Not much.......

( what the~ )


Heere we go! It is just a better interface of SMS which presenting your contact's photo on it..thats it..Look's cool for me..haha!!


This is the applicaion called



" BiTE SMS " !!







Here is one of my contact's. She's beutifull rite.. ?

Sorry she's

TAKEN !!


(Sample purposes only)




( Recently we co-operate to do some network testing basically on International SMS and thats how I've got the idea on this post! Haha!!)





On the lockscreen ( which whenever SMS coming in ) this is what it looks like!






Cool isn't it .. ?








On your the inbox interface it will look like this..






Another future is smiley... Nowadays gadgets and devices comin with this kind of interface future thou..




This is what you see when you are about to send or composing the message.












And some of the configuration that you might change it sooner or later once you got this application.









Where to get this application..??








GoOGLE it!!!




See ya!!